میکرونیدلینگ یا القای سنتز کلاژن از طریق پوست رویکرد درمانی نوینی است که عمدتاً در جوانسازی پوست، رفع چین و چروک و افتادگی پوست، درمان استریا، بازسازی اسکار و تحریک رویش مو مورد استفاده قرار میگیرد. میکرونیدلینگ به دلیل ریسک پایین هایپرپیگمنتیشن پس از التهاب (PIH)، به عنوان جایگزین لیزر در فتوتایپ های پوستی تیره (فیتزپاتریک IV تا VI) در نظر گرفته می شود. میکرونیدلینگ به عنوان یک روش درمانی کم تهاجمی در آسیا و خاورمیانه محبوبیت روزافزونی پیدا کرده است و اخیراً در امریکا نیز مورد توجه پزشکان فعال در حوزه درماتولوژی قرار گرفته است.
شرایط استفاده از روش درمانی میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ را می توان با دیگر روش های درمانی ترکیب نمود. به عنوان نمونه میکرونیدلینگ توأم با فرکانس رادیویی (RF-Microneedling) روشی ایمن با حداقل آسیب رسانی به اپیدرم و القاء هایپرپیگمنتیشن و دیسپیگمنتیشن است که علاوه بر اثرات حاصل از میکرونیدلینگ، قابلیت انتقال انرژی به زیر سطح اپیدرم را نیز دارد. ترکیب میکرونیدلینگ و امواج رادیویی سبب افزایش کارایی درمان میشود.
در سال 2021، Juhasz وCohen در مقاله ای که در ژورنال Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology به چاپ رسیده است به بررسی آخرین یافته ها در درمان انواع اسکار با استفاده از میکرونیدلینگ پرداختند. در این مطالعه مروری، 58 مقاله منتشر شده در 10 سال اخیر (از سال 2011 تا 2020) مورد بررسی قرار گرفت که در آن ها از میکرونیدلینگ برای درمان مجموعاً 1845 بیمار دارای انواع اسکار شامل اسکارهای ناشی از آکنه، اسکارهای هایپرتروفیک یا کلوئیدی، اسکارهای ناشی از جراحی، تروما، واریسلا یا آبله استفاده شده بود.
پروتکل های درمانی مناسب برای درمان های میکرونیدلینگ
پروتکل های درمانی مورد استفاده در درمان این بیماران شامل میکرونیدلینگ یا میکرونیدلینگ توأم با فرکانس رادیویی بود. همچنین در برخی از این مطالعات از روش های دیگری مانند لایه بردارهای شیمیایی، سابسیژن، پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)، لیزر و داروهای تزریقی یا سیستمیک به عنوان درمان مکمل استفاده شده بود. در 54.5 درصد از مطالعات بررسی شده از میکرونیدلینگ توأم با فرکانس رادیویی و در 45.5 درصد از میکرونیدلینگ استفاده شده بود.
رایج ترین کاربرد میکرونیدلینگ در این مطالعات، درمان اسکار ناشی از آکنه (43 مطالعه) بود. در بین انواع مختلف اسکار، اسکارهای boxcar (U شکل) و tolling (M شکل) بیشترین میزان بهبود بالینی را پس از درمان با میکرونیدلینگ یا میکرونیدلینگ توأم با فرکانس رادیویی نشان دادند، در حالی که اسکارهای icepick (V شکل) اغلب غیرقابل درمان و عودکننده بودند. ترکیب میکرونیدلینگ یا میکرونیدلینگ توأم با فرکانس رادیویی با دیگر روشهای درمانی مانند لیزر، PRP، سابسیژن، سلولهای بنیادی استخراج شده از مایع آمنیوتیک و پیلینگ با گلایکولیک اسید، محلول جسنر و تری کلرواستیک اسید در درمان انواع اسکار منجر به کسب نتایج درمانی مطلوبتری نسبت به مونوتراپی با میکرونیدلینگ شده بود.
مطالعات و بررسی های صورت گرفته در درمان میکرونیدلینگ
در مطالعات مختلف، 50 تا 100 درصد بیماران از نتایج درمان با میکرونیدلینگ یا میکرونیدلینگ توأم با فرکانس رادیویی راضی بودند. 33 درصد از بیماران اعلام کردند که مایل به ادامه درمان هستند و 94 درصد بیماران تمایل داشتند درمان با میکرونیدلینگ یا میکرونیدلینگ توأم با فرکانس رادیویی را به دیگران توصیه کنند. در بین درمان های ترکیبی انجام شده، ترکیب میکرونیدلینگ با لیزر 1550 نانومتر یا PRP با بالاترین میزان رضایت بیماران همراه بود.
بیماران درمان با میکرونیدلینگ را به درمان با استفاده از لیزر دیود 1450 نانومتر و تزریق تریامسینولون به درون عارضه ترجیح دادند. عوارض جانبی ناشی از میکرونیدلینگ یا میکرونیدلینگ توأم با فرکانس رادیویی عمدتاً خفیف و گذرا بودند و هیچ عارضه جدی برای این روش درمانی گزارش نشده بود. تقریباً در همه مطالعات درد و خونریزی در حین درمان گزارش شده بود. شایع ترین عوارض بعد از درمان شامل درد، ناراحتی، احساس سوزش، اریتما و/یا تورم بود.
میکرونیدلینگ یا میکرونیدلینگ توأم با فرکانس رادیویی نیز مانند بسیاری از روشهای مورد استفاده در حوزه پوست، مو و زیبایی، فاقد پروتکل استاندارد درمان است. مطالعات حیوانی و انسانی نشان دهنده اثر مطلوب تکرار جلسات در نتایج درمان و بهبود ساختار و کیفیت پوست است. تعیین طول دوره درمان و تعداد بهینه جلسات، فواصل بین جلسات و چگونگی حفظ نتایج درمان مستلزم تکمیل مطالعات بالینی است.
منابع:
- de Andrade Lima EV, de Andrade Lima M, Takano D. Microneedling: experimental study and classification of the resulting injury. Surgical & Cosmetic Dermatology. 2013:110. Available at:
https://docs.bvsalud.org/biblioref/2016/10/2169/2013_110_ingles.pdf
- El-Domyati M, Barakat M, Awad S, Medhat W, El-Fakahany H, Farag H. Microneedling therapy for atrophic acne scars: an objective evaluation. The Journal of clinical and aesthetic dermatology. 2015;8(7):36. Available at:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4509584/pdf/jcad_8_7_36.pdf
- Juhasz ML, Cohen JL. Microneedling for the Treatment of Scars: An Update for Clinicians. Clinical, cosmetic and investigational dermatology. 2020;13:997. Available at:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7764156/pdf/ccid-13-997.pdf
1 دیدگاه. Leave new
عالی