بررسی ایمنی و اثربخشی درمان ملاسما با میکرونیدلینگ و ترانگرامیک اسید خوراکی

ملاسما یکی از انواع اختلالات مرتبط با پیگمنتیشن پوست است. یکی از چالش‌های درمان ملاسما، مقاومت آن به روش‌های درمانی رایج است. درمان رایج ملاسما با استفاده از ترکیب یک کرم ضدآفتاب وسیع الطیف و مواد موثره با خاصیت دپیگمنتیشن موضعی صورت می‌گیرد. در این حالت، احتمال عود و تشکیل مجدد ضایعات ملاسما وجود دارد. دو روش موثر برای درمان ملاسما عبارتند از: میکرونیدلینگ و استفاده از ترانگزامیک اسید خوراکی.

 

بررسی تاثیر ایمنی درمان ملاسما با میکرونیدلینگ

در مطالعه انجام شده توسط Cassiano و همکارانش که در سال 2020 در Journal of the American Academy of Dermatology انتشار یافته است، ایمنی و اثربخشی درمان ملاسما با استفاده از میکرونیدلینگ و ترانگرامیک اسید خوراکی مورد مقایسه قرار گرفت. در این مطالعه مقایسه‌ای تصادفی که در دو مرکز درماتولوژی انجام شده است، 64 زن (با سن بالای 18 سال) دارای ضایعات ملاسما در ناحیه صورت انتخاب شدند. هیچ یک از بیماران در یک ماه اخیر درمانی دریافت نکرده بودند.

بیماران به 4 گروه مطالعاتی تقسیم شدند. درمان انجام شده در هر گروه به شرح زیر بود:

  1. گروه T: تجویز TA خوراکی بصورت کپسول 250 میلی گرمی به میزان دو بار در روز و به مدت 60 روز.
  2. گروه M: دو جلسه درمان با میکرونیدلینگ به عمق 1.5 میلیمتر تحت بی حسی موضعی. فاصله بین جلسات 30 روز بود. در بیماران این گروه، دارونمای خوراکی نیز به میزان دو بار در روز و به مدت 60 روز داده شد.
  3. گروه MT: دو جلسه درمان با میکرونیدلینگ (مشابه با گروه M) و تجویز TA خوراکی (مشابه با گروه T).
  4. گروه CT: تجویز دارونما به مدت 60 روز.

به منظور ارزیابی نتایج، شاخص‌های زیر مورد بررسی قرار گرفت:

  1. شاخص اصلاح شده شدت ملاسما (mMASI) در 30 روز (T30)، 60 روز (T60) و 120 روز (T120) پس از درمان.
  2. این شاخص در زمان‌های گفته شده توسط یک ارزیاب و بصورت blinded تعیین شد.
  3. تفاوت درخشندگی کالریمتریک (*L) بین ضایعات ملاسما و نواحی پیرامون ضایعه (DifL).
  4. شاخص کیفیت زندگی (Melasma Quality of Life Scale).

از همه شرکت کنندگان در مطالعه خواسته شد به مدت 60 روز به همراه مداخلات درمانی و نیز تا 120 روز پس از آغاز درمان از کرم‌های زیر استفاده نمایند:

  1. ضدآفتاب وسیع الطیف (با ضریب محافظت در برابر آفتاب 50) در طول روز.
  2. کرم ترکیبی سه گانه Tri-Luma حاوی هیدروکینون 4%، ترتینوئین 05/0% و فلوسینولون استوناید 01/0% در طول شب.

مقدار شاخص mMASI  در همه گروه‌ها در T30 و T60 کاهش نشان داد. پاسخ زودرس به درمان (در T30) در گروه های MT و T مشاهده شد. در T60 ، اثربخشی درمان در گروه‌های M ، T و MT بالاتر از گروه CT بود (05/0p<). شاخص mMASI در گروه MT تفاوت معناداری در مقایسه با گروه‌های M و T نداشت (P>1). در T120 تفاوت معناداری بین نتایج به دست آمده در گروه‌های M و MT وجود نداشت (P = 0.47). بهبود شاخص کیفیت زندگی در همه گروه‌ها مشاهده شد. بهبود زودرس این شاخص (در T30) در گروه های M و MT روی داد.

بهبود زودرس شاخص DifL تنها در گروه MT مشاهده شد. در T60 تفاوت معناداری بین مقدار این شاخص در گروه‌های T ، M و MT نسبت به گروه CT وجود داشت. میکرونیدلینگ در هیچ یک از بیماران منجر به بروز عوارض جانبی شدید یا طولانی مدت نشد. عوارش جانبی در بیمارنی که TA را بصورت خوراکی دریافت گرفتند (گروه‌های T و MT)، شامل حالت تهوع، درد شکمی، ریزش مو و تاری دید بود.

نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد TA و میکرونیدلینگ هر دو منجر به بهبود ملاسما می‌شوند. همچنین، هر دو روش سبب ایجاد پاسخ بالینی زودرس می‌شوند. با این تفاوت که میکرونیدلینگ بهبودی پایداری را نسبت TA و به دیگر درمان‌های استاندارد فراهم می‌کند. بنابراین، بهتر است رژیم‌های مختلف میکرونیدلینگ و TA مورد بررسی و آزمون قرار گیرند تا از این طریق بتوان به یک استراتژی درمانی مرکب از هر دو روش با حداکثر مزایای درمانی و بیشترین ماندگاری نتایج دست یافت.

 

منابع:

  1. Sheth VM, Pandya AG. Melasma: a comprehensive update: part II. Journal of the American Academy of Dermatology. 2011;65(4):699-714. Available at:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962211006281

  1. Del Rosario E, Florez-Pollack S, Zapata Jr L, Hernandez K, Tovar-Garza A, Rodrigues M, Hynan LS, Pandya AG. Randomized, placebo-controlled, double-blind study of oral tranexamic acid in the treatment of moderate-to-severe melasma. Journal of the American Academy of Dermatology. 2018;78(2):363-9. Available at:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962217324581

  1. Cassiano D, Esposito AC, Hassun K, Bagatin E, Lima MM, Lima EV, Miot LD, Miot HA. Efficacy and safety of microneedling and oral tranexamic acid in the treatment of facial melasma in women: An open, evaluator-blinded, randomized clinical trial. Journal of the American Academy of Dermatology. 2020;83(4):1176-8. Available at:

https://www.jaad.org/article/S0190-9622(20)30164-X/fulltext

دیگر مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

پشتیبانی مشتریان | سوالی دارید؟