نیاز روزافزون به روش های درمانی نوین جهت توقف ریزش مو و تحریک رویش مجدد آن منجر به توسعه تکنیک های متعددی شده است. از جمله تکنیک های درمانی غیرتهاجمی یا کم تهاجمی در این حوزه می توان به استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)، میکرونیدلینگ (MN-T) و درمان با لیزر کم توان (LLL-T) اشاره کرد.
پلاسمای غنی از پلاکت غیر فعال اتولوگ (ANA-PRP) حاوی فاکتورهای رشد متعددی است که از آن ها برای تحریک تمایز سلولی، افزایش تکثیر سلولی و نئوآنژیوژنز (تحریک زگزایی) استفاده می شود. به علاوه، استفاده از این ترکیبات به روند ترمیم زخم نیز کمک می کند. از جمله فاکتورهای رشد موجود در ANA-PRP می توان فاکتور رشد فیبروبلاستی پایه (b-FGF)، فاکتور رشد مشتق از پلاکت (PDGF)، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF)، فاکتور رشد اپیدرمی (EGF)، فاکتور رشد تبدیلکننده بتا (TGF-β) و فاکتور رشد شبه انسولین-1 (IGF-1) را نام برد.
میکرونیدلینگ یک تکنیک درمانی کم تهاجمی
میکرونیدلینگ یک تکنیک درمانی کم تهاجمی است که در آن از سوزن های ظریفی برای ایجاد منافذ میکرومتری در لایه stratum corneum پوست استفاده می شود. این روش درمانی برای تحریک سنتز کلاژن، نئوواسکولاریزاسیون و تولید و ترشح فاکتورهای رشد در نواحی تحت درمان به کار گرفته می شود. میکرونیدلینگ هم چنین با ایجاد میکروکانال های متعدد در پوست سبب افزایش نفوذ داروها در عمق بافت می شود. امروزه از این تکنیک در درمان طیف وسیعی از بیمار های پوستی از جمله ریزش موی آلوپسی آندروژنیک و آلوپسی آرهآتا استفاده می شود.
از دیگر رویکردهای موثر در درمان ریزش مو، استفاده از نور قرمز و لیزر کم توان (LLL) در طول موج 660 نانومتر است. فتوتراپی با استفاده از لیزر کم توان به عنوان روشی موثر و ایمن در درمان بیماریهای التهابی پوست، مخاط و اسکالپ شناخته شده است و از آن به طور روزافزونی در درمان آکنه، آتروفی واژن، پیری صورت و ریزش مو استفاده میشود.
در تحقیق انجام شده توسط Gentile و همکارانش که در سال 2020 در ژورنال Expert Opinion on Biological Therapy به انتشار رسیده است، اثربخشی ترکیب ANA-PRP، میکرونیدلینگ و LLL در درمان آلوپسی آندروژنیک مورد مطالعه قرار گرفته است.
برای این منظور، 23 بیمار در محدوده سنی 20 تا 71 سال شامل 13 مرد با ریزش مو در مرحله I – V بر اساس مقیاس نوروود – همیلتون و 10 زن در مرحله I – III بر اساس مقیاس لودویگ در مطالعه وارد شدند.
درمان شامل ترکیب میکرونیدلینگ، ANA-PRP و LLL بود. ابتدا میکرونیدلینگ با استفاده از استامپ دارای نیدل های به طول یک میلی متر انجام شد. هدف از این کار، افزایش رگزایی و خونرسانی در محل درمان، افزایش عمق نفوذ ANA-PRP در پوست، تحریک سنتز کلاژن و ترشح فاکتورهای رشد بود. در طول دوره درمان، 3 جلسه میکرونیدلینگ با فواصل 15 روزه انجام شد. در هر جلسه، بلافاصله پس از انجام میکرونیدلینگ، ANA-PRP در محل تحت درمان تزریق شد.
این کار به صورت مکانیکی و کنترل شده و با استفاده از مزوگان مجهز به سرنگ لوئرلاک 10 میلی لیتری با گیج 30 انجام شد. LLL با استفاده از دستگاه خانگی Hair Gentron با قابلیت تولید امواج در محدوده 423 تا 640 نانومتر (نور آبی، قرمز و مادون قرمز) و در توان پایین (کم تر از یک وات) انجام شد. برای این کار از بیماران خواسته شد تا به مدت 24 هفته، هفته ای 2 بار (در مجموع 48 جلسه) لیزردرمانی را انجام دهند.
ارزیابی های انجام شده شامل سنجش میزان رویش مجدد مو از طریق تصویربرداری، سنجش کلی ارزیابی درمان بر اساس نظر پزشک و بیمار، و فوتوتریکوگرام های استاندارد شده بود. ارزیابی ها پیش از شروع درمان (T0) و 12، 23، 44 و 58 هفته پس از آغاز درمان (T1 تا T4) انجام شد.
نتایج به دست آمده از فوتوتریکوگرافی در 12 هفته پس از درمان بیان گر افزایش معنادار تراکم مو به میزان 5 ± 81 مو در سانتیمتر مربع در مقایسه با میزان پایه بود. هم چنین، پس از 23 هفته، تراکم مو نسبت به پیش از درمان، به میزان 7 ± 57 مو در سانتیمتر مربع افزایش یافت.
درمان ترکیبی به کار گرفته شده در این تحقیق از طریق مکانیسم های زیر منجر به تحریک رویش مو شد:
1. افزایش بقای سلولهای درمال پاپیلا در چرخه مو از طریق فعال سازی پروتئین Bcl-2 و مسیر سیگنالینگ Akt
2. القاء تمایز سلول های بنیادی فولیکول مو از طریق تقویت مسیرهای سیگنالینگ FGF-7/b-catenin
3. افزایش فاز آناژن مو
نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان دهنده ایمنی و اثربخشی ترکیب میکرونیدلینگ، لیزر کم توان و PRP در توقف ریزش مو و تحریک رویش مجدد مو بود.
منابع:
- Fertig RM, Gamret AC, Cervantes J, Tosti A. Microneedling for the treatment of hair loss?. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. 2018;32(4):564-9. Available at:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jdv.14722
- Afifi L, Maranda EL, Zarei M, Delcanto GM, Falto‐Aizpurua L, Kluijfhout WP, Jimenez JJ. Low‐level laser therapy as a treatment for androgenetic alopecia. Lasers in surgery and medicine. 2017;49(1):27-39. Available at:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/lsm.22512
- Gentile P, Dionisi L, Pizzicannella J, De Angelis B, de Fazio D, Garcovich S. A randomized blinded retrospective study: The combined use of micro-needling technique, low-level laser therapy and autologous non-activated platelet-rich plasma improves hair re-growth in patients with androgenic alopecia. Expert Opinion on Biological Therapy. 2020;20(9):1099-109. Available at:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14712598.2020.1797676