در سالهای اخیر، تحقیقات گستردهای در جهت توسعه روش های ایمن، موثر و و مقرون به صرفه برای بهبود کیفیت و ظاهر پوست صورت گرفته است. در همین راستا، تکنیک های متنوعی برای افزایش انسجام و بهبود ساختار پوست و درمان اسکارها ابداع شده اند که شامل انواع روش های شیمیایی، فیزیکی، مکانیکی و جراحی هستند. اکثر این درمان ها سبب آسیب و نازک شدن اپیدرم می شوند. به علاوه، ریسک دیسپیگمنتیشن را به ویژه در افراد با رنگ پوست تیره افزایش می دهند.
درمان های غیر تهاجمی با هدف به حداقل رساندن آسیب های ناشی از روش های تهاجمی ایجاد شده اند. این تکنیک ها اگرچه به ساختار پوست آسیب نمی رسانند، اما اغلب نتایج مطلوب یا پایداری را نشان نمی دهند. یکی از موثرترین و امیدوار کننده ترین روشهای غیر تهاجمی برای یهیود ساختار و ظاهر پوست و درمان اسکار، میکرونیدلینگ است. این روش با استفاده از نیدل های میکرومتری انجام می شود و سبب القای کلاژن سازی در پوست می شود.
اثرات مطلوب میکرونیدلینگ در جوان سازی و بهبود ساختار پوست
مطالعات مختلف انجام شده در مدل های حیوانی و انسانی حاکی از اثرات مطلوب میکرونیدلینگ در جوان سازی و بهبود ساختار پوست بدون ایجاد هایپرپیگمنتیشن و زخم است. نتایج بالینی به دست آمده در میکرونیدلینگ با نیدل 1 میلی متری مشابه نتایجی است که از نیدلینگ با طول نیدل 3 میلی متر به دست آمده است، با این تفاوت که میکرونیدلینگ درمانی کم خطرتر و کم تهاجمی تر است. عمده عوارض میکرونیدلینگ عبارتند از خونریزی، تورم و درد در محل درمان که موقت و خود محدود شونده هستند.
Zeitter و همکارانش در مقاله ای که در ژورنال Burns منتشر کرده اند به مقایسه نتایج میکرونیدلینگ با نیدل 1 میلی متری و نیدلینگ با نیدل 3 میلی متری در مدل حیوانی پرداخته اند. گروه های مطالعاتی و تیمارهای انجام شده در هر گروه به شرح زیر بود:
گروه (A): شاهد
گروه (B): روغن موضعی حاوی ویتامین A و C
گروه (C): یک جلسه نیدلینگ
گروه (D): چهار جلسه نیدلینگ با فواصل سه هفته ای
گروه (E): روغن موضعی حاوی ویتامین A و C و چهار جلسه نیدلینگ با فواصل سه هفته ای
در این مطالعه، 30 موش صحرایی نر از نژاد Sprague Dawley با وزن 350-375 گرم و سن 4 ماه به صورت تصادفی در گروه های مطالعاتی فوق قرار داده شدند.
میکرونیدلینگ در ناحیه پشت موش ها تحت بیهوشی عمومی و با استفاده از نیدل های به طول 1 میلی متر و ضخامت 0.25 میلی متر در پایه سوزن و 0.07 میلی متر در نوک سوزن انجام شد. مدت هر جلسه میکرونیدلینگ برای هر حیوان 10 دقیقه بود. همه حیوانات 10 هفته پس از شروع مطالعه اتانزه شدند. به منظور بررسی و آنالیز نتایج، نمونه برداری از محل تحت درمان انجام شد.
بررسی نمونه های بافتی رنگ آمیزی شده با هماتوکسیلین-ائوزین نشان دهنده افزایش ضخامت اپیدرم در همه نمونه های تیمار شده (گروه هایB تا E) در مقایسه با گروه کنترل (A) بود. متوسط میزان افزایش ضخامت اپیدرم در گروه (B) 22 درصد، در گروه (C) 115 درصد، در گروه (D) 205 درصد و در گروه (E) 658 درصد بود.
بررسی تغییرات بافتی و اثرات درمان در ساختار بافت همبند نشان دهنده بهبود ساختار و سازماندهی بافت همبند در گروه های درمان شده با میکرونیدلینگ (گروه C تا E) بود. تعداد الیاف ساختاری و ضخامت و تراکم آن ها در گروه های (D و E) بالاتر ازسایر گروه های مطالعاتی بود.
بررسی آرایه های بیان ژن در نمونه های مورد مطالعه نشان دهنده افزایش میزان نسبی کلاژن I در پوست پس از تیمار با میکرونیدلینگ بود. به علاوه، میزان کلاژن III در گروه های (D) و (E) دچار کاهش شد. میکرونیدلینگ هم چنین سبب کاهش سطح بیان فاکتور رشد TGFβ1 و TGFβ2 شد. میزان کاهش بیان TGFβ2 حدود 40 برابر بیش تر از میزان افت بیان TGFβ1 بود.
تاثیر ایمنی و اثربخشی میکرونیدلینگ در بهبود ساختار پوست
نتایج این تحقیق نشان دهنده ایمنی و اثربخشی میکرونیدلینگ در بهبود ساختار پوست بود. مزیت مهم این روش نسبت به رویکردهای مشابه، عدم آسیب رسانی به اپیدرم بود. استفاده همزمان از میکرونیدلینگ و فرمولاسیون های موضعی حاوی ویتامین، بازسازی بافت همبند را تسریع میبخشد.
در این تحقیق به مقایسه اثر میکرونیدلینگ و نیدلینگ پرداخته شد. مهم ترین مزیت میکرونیدلینگ نسبت به نیدلینگ را میتوان کاهش طول نیدل های مورد استفاده در درمان دانست. با استفاده از نیدلهای میکرومتری، دیگر نیازی به بیهوشی کامل بیمار نیست و درمان را میتوان به سادگی و فقط با انجام بیحسی موضعی انجام داد. به علاوه، شدت و دوام تورم و التهاب متعاقب درمان در میکرونیدلینگ در مقایسه با نیدلینگ با استفاده از نیدل های 3 میلی متری به مراتب کمتر است.
منابع:
- Fernandes D, Signorini M. Combating photoaging with percutaneous collagen induction. Clinics in dermatology. 2008;26(2):192-9.
- Aust MC, Reimers K, Repenning C, Stahl F, Jahn S, Guggenheim M, Schwaiger N, Gohritz A, Vogt PM. Percutaneous collagen induction: minimally invasive skin rejuvenation without risk of hyperpigmentation—fact or fiction?. Plastic and reconstructive surgery. 2008;122(5):1553-63.
- Zeitter S, Sikora Z, Jahn S, Stahl F, Strauß S, Lazaridis A, Reimers K, Vogt PM, Aust MC. Microneedling: matching the results of medical needling and repetitive treatments to maximize potential for skin regeneration. Burns. 2014;40(5):966-73.