میکرونیدلینگ روش درمانی نوینی است که کاربرد های روز افزونی در حوزه پوست، مو و زیبایی پیدا کرده است. از جمله موفق ترین موارد کاربرد میکرونیدلینگ، جوان سازی پوست و رفع عوارض ناشی از افزایش سن (aging) است. در گذشته، جوان سازی پوست با استفاده از روش های ablative انجام می شد که به اپیدرم و غشای پایه (basal membrane) آسیب می رساندند و منجر به فیبروز پوستی می شدند. به علاوه، جراحت ایجاد شده اغلب سبب از دست دادن عملکرد یا محدودیت در حرکات طبیعی پوست می شد.
تاثیر میکرونیدلینگ در جوانسازی پوست
در سال های اخیر، با ظهور روش های کم تهاجمی، درمان هایی مانند میکرونیدلینگ به بخش جدایی ناپذیری از پروتکل های جوان سازی به ویژه برای بیمارانی که تمایل به کسب بهترین نتایج درمانی با حداقل دوره نقاهت دارند تبدیل شده است. میکرونیدلینگ بر خلاف روش های مرسوم، درمانی امن و غیر تهاجمی محسوب میشود و طی درمان و پس از آن، ساختار اپیدرم و غشای پایه سالم باقی میماند. به علاوه، گزارشات متعددی حاکی از افزایش ضخامت اپیدرم پس از انجام میکرونیدلینگ هستند.
میکرونیدلینگ با بازآرایی ساختار پوست و سنتز کلاژن و الاستین جدید، سبب افزایش استحکام و یکپارچگی ساختار پوست و رفع چین و چروک ها و افتادگی پوست میشود. مطالعات هم چنین نشان داده است تداوم درمان با میکرونیدلینگ در حفظ نتایج مطلوب به دست آمده و بهبود شاخص های کلینیکی سلامت پوست در طولانی مدت موثر است
کلاژن سنتز شده متعاقب میکرونیدلینگ از نوع کلاژن III است که در مدت 3 الی 7 روز پس از درمان، غلظت آن به بالاترین حد میرسد. سپس، در فاصله 6 الی 12 ماه پس از درمان، تبدیل کلاژن III به کلاژن I انجام میشود. تغییرات ساختاری و بازآرایی بافت میتواند تا 2 سال پس از درمان ادامه یابد. بنابراین، میکرونیدلینگ سبب ایجاد اثراتی ماندگار و طولانی مدت در پوست میشود.
ارتباط میکرونیدلینگ و بهبود اسکار صورت
افزون بر این، بررسی ها حاکی از کاهش سطح بیان فاکتور های رشد دخیل در ایجاد اسکار (TGF-β1 و TGF-β2) و افزایش بیان TGF- β3 متعاقب میکرونیدلینگ است. به این معنا که میکرونیدلینگ امکان جوانسازی پوست بدون ایجاد اسکار را فراهم میآورد. از دیگر مزایای میکرونیدلینگ میتوان به رفع عوارض ناشی از افزایش سن و photoaging بدون ایجاد اختلالات پیگمنتیشن (هایپرپیگمنتیشن و دیسپیگمنتیشن) اشاره کرد.
میکرونیدلینگ بهترین جایگزین برای درمان های جوانسازی
نتایج درمانی مطلوب همراه با حداقل عوارض و دوران نقاهت کوتاه سبب شده است تا میکرونیدلینگ به عنوان جایگزین مناسبی برای روش های درمانی مرسوم مطرح شود. تحقیقات متعددی اثر بخشی میکرونیدلینگ را به عنوان یک روش درمانی مستقل (monotherapy) در رفع چین و چروک و انواع اسکار نشان دادهاند. با این وجود، از آنجایی که پرفوریشن های ناشی از میکرونیدلینگ، امکان نفوذ داروها و ترکیبات موثر به ساختارهای زیرین پوست را فراهم میکند، از این راهکار نیز میتوان به عنوان یک درمان ترکیبی (combinatorial) برای جوان سازی پوست استفاده کرد.
منابع:
- Alster TS, Graham PM. Microneedling: a review and practical guide. Dermatologic Surgery. 2018;44(3):397-404.
- Aust MC, Reimers K, Kaplan HM, Stahl F, Repenning C, Scheper T, Jahn S, Schwaiger N, Ipaktchi R, Redeker J, Altintas MA. Percutaneous collagen induction–regeneration in place of cicatrisation?. Journal of plastic, reconstructive & aesthetic surgery. 2011;64(1):97-107.
- Aust MC, Reimers K, Gohritz A, Jahn S, Stahl F, Repenning C, Scheper T, Altintas MA, Schwaiger N, Redeker J, Vogt PM. Percutaneous collagen induction. Scarless skin rejuvenation: fact or fiction?. Clinical and Experimental Dermatology: Clinical 2010;35(4):437-9.
- El‐Domyati M, Barakat M, Awad S, Medhat W, El‐Fakahany H, Farag H. Multiple microneedling sessions for minimally invasive facial rejuvenation: an objective assessment. International journal of dermatology. 2015;54(12):1361-9.
- Fabbrocini G, De Vita V, Pastore F, Annunziata MC, Cacciapuoti S, Monfrecola A, Cameli N, Tosti A. Collagen induction therapy for the treatment of upper lip wrinkles. Journal of Dermatological Treatment. 2012 Apr 1;23(2):144-52.
-
Lee HJ, Lee EG, Kang S, Sung J, Chung H, Kim DH. Efficacy of microneedling plus human stem cell conditioned medium for skin rejuvenation: a randomized, controlled, blinded split-face study. Ann Dermatol 2014;26(5):584e91.